2013. szeptember 28-29-én a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) Stefánia úti épületében került megrendezésre a „Földtudományos Forgatag 2013” című rendezvény, amelyen az MTA CSFK Földrajztudományi Intézete is részt vett. A több éves múltra visszatekintő, egész napos családbarát program legfőbb célja a földtudományok népszerűsítése. Az interaktív programokat felvonultató kiállítók között idén találkozhattak az érdeklődők az ország több pontjáról érkezett, földtudománnyal foglalkozó felsőoktatási intézményekkel, múzeumokkal és kutatóintézetekkel. Intézetünk „Földrajz az egész világ” címet viselő standjánál a természet- és társadalomföldrajzi kutatócsoportjainkban zajló vizsgálatok mellett könyvtárunkkal is ismerkedhettek a látogatók.

Az Intézet kiállításán képzeletbeli utazás, memóriajátékok, közösen elvégzett, egyszerű laborvizsgálatok, a binokuláris mikroszkóp világa és a digitális domborzatmodell „építésének” rejtelmei várták a hozzánk látogatókat. Ezen interaktív játékokkal mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály számára kézzelfogható élménnyé varázsoltuk a természet- és társadalomföldrajzi kutatás módszereit, témáit és a földrajztudós tevékenységét.

A legújabb tudományos eredményeket bemutató könyvek mellett könyvtárunk ritkaságait „elektronikus kiállítás részeként” ismerhették meg az érdeklődők, könyvtárosaink szakértő közreműködésével.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a „Földtudományos Forgatag 2013” sikeres és sok érdeklődőt vonzó, a tudományos ismeretterjesztés és népszerűsítés palettáján kiemelkedő jelentőségű rendezvény volt. Úgy véljük, hogy az „interaktív geokiállításon és vásáron” a földrajztudomány különböző irányzatainak, kutatási területeinek bemutatásában Intézetünk standja fontos szerepet játszott.