Hogyan védjük ki az internetes csalásokat?

Az internetes csalók kifinomult módszereinek kivédéséhez egyre körültekintőbben kell eljárnunk az internet használata, internetes vásárlások, adatszolgáltatások, elektronikus ügyintézés során. A legtöbb internetes csalás forrása vagy email üzenet vagy hamis / feltört weboldal. Az alábbiakban néhány tippet mutatunk be a károk megelőzéshez:

1.    Email üzenet esetén mindig nézd meg a feladó teljes email címét, ne csak a nevét!
A legtöbb levelező kliens kényelmi funkcióként alapból a levél feladójának csak a nevét jeleníti meg, ezt használják ki a csalók. Minden levelező kliensben van lehetőség a teljes cím megtekintésére. Pl:

2.    Ha feltört postafiókból küldenek csaló üzenetet, akkor a feladó címe rendben van, de a  válasz email címet rendszerint megváltoztatják.

Ellenőrizd, hogy a válaszcím azonos-e a feladó címével!
Ellenőrzés módja: Kattints a “válasz” gombra, ellenőrizd a címzett email címét.

3.    Előfordulhat, hogy feltörték annak a postafiókját, akivel fel akarod venni a kapcsolatot, pl. áru rendelése miatt. A csaló ellophatja a leveledet a postafiók tulajdonosának tudta nélkül és egy másik, saját email címről válaszolhat a cég nevében.
Internetes kapcsolatfelvétel esetén, különösen figyelj az alábbiakra:
A cégek a hivatalos levelezésükben a levéltörzsben is mindig teljes aláírással szerepelnek (kapcsolattartó neve, cég neve, elérhetősége, url, stb.).

  1. Ellenőrizd az email címet!
  2. Vizsgáld meg a megszólítást!
  3. Ellenőrizd a helyesírást!
  4. Figyeld a nyelvezetet, sürgetést, stb.!
  5. Ellenőrizd az aláírást!
  6. Ellenőrizd a bankszámlaszámot!
  7. Telefonon is egyeztess az illetővel!

4.    A kéretlen csaló email-ekben rendszerint van egy link, ami rosszindulatú weboldalra vezet.

Mindig ellenőrizd az url–t: húzd az egérmutatót linkre és máris láthatod, hová mutat valójában:

5.    A céges beszerzésekkel lehetőleg bízd meg a CSFK beszerzési ügyintézőjét! Amennyiben ez nem lehetésges, vond be a  levelezésbe: ha a csaló látja, hogy többen is benne vannak a levelezésben, nagyobb az esély, hogy visszavonulót fúj, illetve a “több szem többet lát” elv alapján nagyobb az esély, hogy valaki észreveszi a csalást. Nagy értékű beszerzések esetén ellenőrizd a cégadatokat is!