Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont rendezvényei

A Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvénysorozat programjai idén a „Velünk élő tudomány” alapgondolatra épülnek. Az MTÜ kiemelt helyszíne a nyitóhéten, november 5-én Sopron volt, ahol három helyszínen egész napos ismeretterjesztő előadások, bemutatók várták a közönséget – érdeklődésüktől függően a napviharok, a geomágneses viharok lenyűgöző jelenségeivel ismerkedhettek, földrengéses övezetben, vagy akár a csillagok közt landolhattak a rendezvényeken résztvevők.

Az MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban szervezett, „A napviharoktól a Föld magjáig” c. előadássorozat izgalmas betekintést nyújtott a légkör elektromos jelenségei, a napviharok, a vulkánok változatos világába, továbbá ízelítőt adott a Föld belső szerkezetét kutató geofizikai módszerek sokféleségéből. Ezek mellett a Föld alakjáról, felépítéséről, illetve a magyarországi földrengésekről is áttekintést kaptak az obszervatóriumba látogatók.

Fiatal hallgatóság az MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban

Fiatal hallgatóság az MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Anyag- és Tartószerkezeti Laboratóriumában földrengés-szimuláció következtében „mozgott a föld”. A prezentáció során az érdeklődök szeizmológiai alapfogalmakat sajátítottak el, illetve földrengés-modellezés során veszélytelen módon, közelebbről is megismerhették a jelenség okait és következményeit. A földrengés-szimulációról tudományos ismeretterjesztő film készül, ami rövidesen megtekinthető lesz az MTA CSFK honlapján és az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium honlapján. A bemutató képei megtekinthetők alább.

Földrengés-szimuláció a Nyugat-Magyarországi Egyetem Anyag- és Tartószerkezeti Laboratóriumában

Az Univerzum, a csillagos égbolt jelenségeinek közelebbi megismerésére a Nyugat-Magyarországi Egyetem Simonyi Károly Kar Alkalmazott Művészeti Intézetében (AMI) az utazó planetáriumban volt lehetőség. Az „égbolt színházában” a látogatók betekinthettek a bolygók, csillagok bámulatos világába, és megismerkedhettek az égi jelenségek hátterében húzódó természeti törvényekkel.